گیتار(آموزشگاه موسیقی هیوا)
سیر تاریخی گیتار (آموزشگاه موسیقی هیوا)
گیتار نتیجه تحول لوت در اروپا است. لوت نیز خود تحول یافته عود به عربی العود=چوب و بربط است. گفته میشود زریاب نامی عود را به اندلسآورد و از آن پس این ساز در اسپانیا و دیگر مناطق اروپا رایج شد.
در زمان حکومت اسلام در اروپا، این ساز توسط زریاب دارابگردی و چند تن از شاگردانش به آندلس برده شد. در آن زمان به گیتار، کیتارا یا قیتارا میگفتند و نام کنونی آن برگرفته از همین نام است. در واقع وجود پسوند تار در نام گیتار میتواند موید این باشد که گیتار سازی ایرانی است.
زریاب در ابتدا در اسپانیا شروع به آموزش گیتار کرد. در آن زمان اسپانیاییها خود سبکی غنی بنام فلامنکو داشتند که با سازهایی از جمله کاستانت، کاخون با همراهی پالماس، بایلا رقص فلامنکو و کانته آواز فلامنکو نواخته میشد.
اجزای گیتار و موسیقی دل نواز
همان طور که در عکسها ملاحظه میکنید، گونههای مختلف گیتار ممکن است شامل اجزای متفاوتی باشند. یا شکل اجزا و یا جنس آنها با هم فرق داشته باشند. اما نهایتا اجزای موجود در همهٔ انواع گیتارها همینها هستند

آموزش گیتار در اموزشگاه هیوا
- سردسته
- خرک
- گوشیها برای کوک کردن ساز
- فرت Fret
- Truss Rod پیچی ست که برای تنظیم انحنای دسته به کار میرود
- Inlays تزئیناتی هستند که نقش راهنما را دارند و معمولا پشت فرتهای ۳ ۵ ۷ ۹ ۱۲ ۱۵ ۱۷ ۱۹ ۲۱ ۲۴ قرار میگیرند
- دسته
- Heel اتصال بدنه با دسته
- بدنه
- پیکاپها pickups
- قسمتهای مربوط به مدار الکتریکی تنظیمات ولوم و تن صدا
- خرک پایینی Bridge
- صفحه پیک گارد گاهی برای مخفی کردن مدارها و گاهی صرفا برای جلوگیری از خشدار شدن رنگ بدنه در اثر برخورد پیک به مرور زمان
- صفحهٔ پشتی
- صفحهٔ جلویی
- قسمتهای جانبی
- سوراخ صدا معمولا دارای تزئینات زیبا به نام rosset
- سیمها
- saddle تنظیمکننده ارتفاع هر سیم
- فرت بورد چوبی که فرتها روی آن کوبیده شدهاند
انواع گیتار
گیتارها را به شیوههای مختلفی میتوان دسته بندی کرد. در این بین اگر بخواهیم از لحاظ صوتی آنها را دسته بندی کنیم، که مسلما برای یک ابزار موسیقی مناسب ترین روش خواهد بود. از آن جایی که نحوه تولید صدای آکوستیک در گیتار ارتباط تنگاتنگی با نوع بدنه آن دارد، ناچار به استفاده از دسته بندی بدنه خواهیم بود
گیتار با بدنه چوبی توخالی
انواع گیتارهای آکوستیک
گیتار آکوستیک گیتاری ست که برای شنیده شدن وابسته به ابزارهای دیگر مثل آمپلی فایر نیست. صدای سیمها تنها در بدنهٔ چوبی توخالی آن تقویت شده و به گوش میرسد. این نوع گیتار معمولا شش سیم فلزی دارند که ضخامت آنها از زیرترین سیم تا بم ترین سیم به طور معمول بین ۱۳ تا ۵۶ هزارم اینچ میباشد. بدنه از اتصال صفحه چوبی پشتی، صفحه چوبی جلویی، و دو قسمت چوبی انحنادار کناری ساخته میشود، که صفحهٔ بالایی معمولا دارای سوراخ یا سوراخهای بزرگی است که به واسطه شکل و محل قرار گرفتنشان میتوانند ویژگیهای آکوستیکی خاصی به ساز بدهند.
گونهٔ اسپانیایی گیتار آکوستیک با عنوان گیتار فلامنکو شناخته میشود. که نامش را از سبک زیبای فلامنکو به ارث بردهاست.
انواع گیتارهای کلاسیک
اصولا باید گفت گیتار کلاسیک نوعی گیتار آکوستیک است. چون صدای آن بدون واسطه شنیده میشود. اما این نوع گیتار کمی با گیتارهایی که با عنوان گیتار آکوستیک شناخته میشوند تفاوت دارد. بدنه آن کمی کوچکتر بوده و در آن به جای سیمهای فلزی از سه سیم نایلونی و سه سیم فلز تنیده شده به دور ابریشم استفاده میشود، که به آن صدای نرم و آرامی میدهد. این ساز نسبت به سازهای دیگر ارکستر و نیز گیتار آکوستیک صدای کمتری دارد.
گیتار کلاسیک خود از گیتار فلامنکو که اسپانیاییها آن را به کار میبردهاند مشتق گشتهاست . بین گیتار کلاسیک و گیتار فلامنکو تفاوت نا چیزی وجود دارد , معمولا گیتار کلاسیک از چوبهایی که رنگ قهوهای تیره دارتد ساخته میشود و گیتارهای با چوبهای زرد و روشن تر از آن گیتارهای فلامنکو هستند . اسپانیاییها از ساز گیتار برای نواختن موسیقی خودشان یعنی فلامنکو استفاده میکردهاند که بعدها با شروع دوران کلاسیک در موسیقی اروپا عدهای از این ساز برای نواختن قطعات موسیقی کلاسیک استفاده کردند .
انواع گیتارهای الکتروآکوستیک
از لحاظ ظاهری شاید نتوان تفاوت چندانی بین یک گیتار الکتروآکوستیک با یک گیتار آکوستیک پیدا کرد. اما از لحاظ صوتی گیتار الکتروآکوستیک روند الکتریکی را پیش میگیرد، بدین صورت که صدا توسط پیکاپ به شکل سیگنال الکتریکی درآمده، که بعد از طی کردن مسیرها و برخی ادوات الکتریکی، به وسیله آمپلی فایر تقویت میشود و سر انجام از طریق اسپیکرهای آمپلی فایر به گوش میرسد.
اگر تنظیمات خیلی خاصی برای آمپلی فایر و افکت یا افکتها نداشته باشیم، صدای این نوع گیتار با گیتار آکوستیک تفاوتی نخواهد داشت، با این تفاوت که حالا صدا تا حدود زیادی تحت کنترل میباشد. نوازنده بدون آنکه مجبور به تعویض ساز برای پیدا کردن صدای مورد نظرش باشد میتواند از طریق تنظیم اکولایزری که روی گیتار قرار دارد حالت صدا را تغییر دهد و با صدایی که مورد نظرش است نوازندگی کند.
گیتار با بدنه چوبی نیمه خالی
- انواع گیتارهای جاز و بلوز
گیتار با بدنه چوبی توپر
- انواع گیتارهای الکتریک
گیتار با بدنه فلزی
- انواع رزوناتور
گیتارها را از جنبههای دیگری هم میتوان دسته بندی کرد:
- از نظر طول گام دسته Scale Size:
- تنور با گام دسته در حدود ۲۱ تا ۲۳ اینچ
- معمولی با گام دسته در حدود ۲۴ تا ۲۵٫۵ اینچ
- باریتون با گام دسته در حدود ۲۶ تا ۲۸ اینچ
- بیس با گام دسته در حدود ۳۰ تا ۳۶ اینچ
- از نظر تعداد و جنس سیمها:
- چهار و پنج سیم معمول در انواع گیتاربیس
- شش سیم معمول در انواع گیتار و گاهی در گیتاربیس
- از جنس فلز معمول در انواع گیتار آکوستیک
- از جنس نایلون معمول در انواع گیتار کلاسیک
- هفت و هشت سیم گاهی در انواع گیتار الکتریک
- دوازده سیم به صورت شش سیم دوبله گاهی در انواع گیتار الکتریک
- از نظر شیوه صدابرداری
- آکوستیک بدون واسطه توسط میکروفون
- الکتریک با استفاده از پیکاپ
-
نویسنده:این مطلب توسط آموزشگاه موسیقی هیوا تهیه شده است
آواز «وحید تاج» با ارکستر «فرهنگ و هنر»
آواز «وحید تاج» با ارکستر «فرهنگ و هنر»
ارکستر «فرهنگ و هنر» به رهبری «شهرام توکلی» و «علی اکبر قربانی» و خوانندگی «وحید تاج» و «مهدی آقامحمدی»، امروز ۷ خردادماه در تالار فرهنگستان هنر به اجرای برنامه می پردازند.
ارکستر فرهنگ و هنر که یک سال و نیم پیش با طرحی از شهرام توکلی و علی اکبر قربانی و با حمایت و همکاری سوسن تقی پور رییس دانشگاه علمی کاربردی واحد ۴۶ تشکیل شد، در این اجرا چهار قطعه با کلام همچون آیلیریق و نازنین یار من را به خوانندگی مهدی آقامحمدی، بهار دلکش و خاک مهر آیین به خوانندگی وحید تاج را در کنار دو قطعه بی کلام رنگ بیات شیراز و رنگ از اپراى کوروغلو اجرا کردند.
شهرام توکلی رهبر این ارکستر گفت: «نوازندگان ارکستر فرهنگ و هنر که با ساختار کاملا کلاسیک فعالیت می کند را دانشجویان موسیقی دانشگاههای علمی کاربردی تشکیل می دهد.»وی ادامه داد: «این ارکستر طی مدت زمانی که شروع به فعالیت کرده اجراهای متعددی را به صورت مستقل در تالار رودکی و همچنین حاشیه های همایش ها به رهبری من و آقای علی اکبر قربانی برگزار کرده است.»
این آهنگساز با اشاره به پیوستن برخی نوازندگان ارکستر فرهنگ و هنر به ارکستر موسیقی ملی بیان داشت: «ارکستر فرهنگ و هنر جزو اولین ارکسترهای دانشگاهی است که توانسته در جایگاه بسیار خوبی فعالیت کند و نسلی از نوازندگان جوان را به جامعه موسیقی تحویل دهد به گونه ای که سال گذشته در روال تشکیل دوباره ارکستر موسیقی ملی ۴ نوازنده از این ارکستر در آزمون ارکستر ملی پذیرفته و جذب این ارکستر بزرگ کشورمان شدند.»
توکلی در خاتمه خاطر نشان کرد: «من معتقدم ارکسترهای دانشگاهی در رشد و شکوفایی نوازندگان جوان بسیار موثر هستند که امیدوارم تعداد این ارکسترها در همه دانشگاهها بیشتر شود.»
علی اکبر قربانی دیگر رهبر این ارکستر گفت: «ما به داشتن چنین ارکسترهایی نیاز داریم چرا که نوازندگان دانشجوی بسیاری داریم که با شور و انگیزه فعالیت می کنند و تمایل به حضور در ارکسترهای بزرگ را دارند.»وی ادامه داد: «ارکستر فرهنگ و هنر متشکل از نوازندگان جوانی است که با عشق و علاقه ساز می زنند و همین عامل باعث می شود که صدادهی ارکستر متفاوت باشد.»
آهنگساز قطعه خاک مهرآیین با اشاره به اهداف بلند مدت ارکستر فرهنگ و هنر گفت: «هدف اولیه ما ارائه کار با کیفیت است که خوشبختانه با گذشت یک سال و نیم از راه اندازی این ارکستر به این هدف نزدیک شدیم. از بین بردن شکاف بین موسیقی کلاسیک و ایرانی و اجرای آثار دانشجویی در این ارکستر از دیگر اهداف ماست.»
نویسنده:این مطلب توسط آموزشگاه موسیقی هیوا تهیه شده است